Bridal Henna

Lichaamsversiering:

Henna wordt gebruikt voor lichaamsversiering en komt vooral voor in Indische, Arabische en Afrikaanse landen/culturen maar is ook overgewaaid naar westerse landen. De hennapoeder is afkomstig van gedroogde hennabladeren van de hennastruik. Hier wordt een pasta van gemaakt om vervolgens de handen, voeten en andere lichaamsdelen mee te versieren.

In de bovengenoemde culturen is het gebruikelijk om als bruid, enkele dagen voor de bruiloft je handen en voeten te versieren. Vroeger werden in de Marokkaanse cultuur de handen en voeten volledig besmeerd met de henna pasta met als resultaat dat de ze volledig oranje/rood waren op de trouwdag. Deze traditie wordt soms nog aangehouden. Tegenwoordig kiezen veel bruidjes voor henna versieringen.

Henna stijlen:

In de hennawereld wordt gewerkt met verschillende henna stijlen die afkomstig zijn uit verschillende streken. Zo hebben de streken van India en Pakistan de stijl Mehendi. Dit is een mooie sierlijke stijl waar veel bloemen en krullen in voorkomen. Ook worden er bij deze stijl soms afbeeldingen getekend. Denk hierbij aan de Dulha en Dulhan, de hindoestaanse bruid en bruidegom.

De hennastijl genaamd Fessi/Fessia is een traditionele stijl afkomstig vanuit Marokko. Een stijl met dunne strakke rechte lijnen en patronen. Doordat de lijnen vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, ontstaat er een patroon en vaak lopen deze heel mooi over.

In de Arabische landen zoals de Emiraten wordt vaak de Khaleeji stijl gebruikt. Dit is een stijl met dikke lijnen. Met deze dikke lijnen worden bloemen en krullen gemaakt.

In Afrikaanse landen zoals Somalië wordt zwarte henna vaak gebruikt en worden er verschillende soorten versieringen mee gemaakt. Deze henna wordt bereid met verschillende soorten chemicaliën waardoor de kleur pikzwart wordt. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die hier allergisch voor zijn en het niet weten. Het wordt daarom ook afgeraden om zomaar ergens zwarte henna te laten zetten.

Er is inmiddels wel een geweldige oplossing gevonden voor zwarte henna, namelijk de natuurlijke variant genaamd Jagua. Jagua gel is afkomstig van de Genipa Americana vrucht die in het Zuid Amerikaanse regenwoud groeit. De Gel geeft een prachtige donkerblauwe tattoo/zwarte kleur af en is geheel natuurlijk bereid. Voor meer informatie, of om het zelf een keer uit te proberen kan je de website: www.jaguahenna.com raadplegen.

Bruidshenna:

Het zetten van bruidshenna vergt veel concentratie en precisiewerk. Dit neemt enige tijd in beslag. Afhankelijk van welke henna stijl je kiest en hoe vol je het wil hebben, duurt het zetten van de henna tussen 1 en 4 uur lang. Tijdens het zetten van de henna is het belangrijk dat de bruid rustig zit en niet al teveel beweegt. Zorg er daarom voor dat het groeten, een praatje maken, foto’s maken etc. voor of na het zetten van de henna gebeurd zodat de versieringen mooi en naar wens gemaakt kunnen worden. Het zetten van de henna kan je het best 2 tot 3 dagen van tevoren doen, omdat natuurlijke henna 48 uur nodig heeft om zich te ontwikkelen tot een mooie dieprode kleur.

Om te zorgen dat je henna een mooie kleur krijgt, is het belangrijk om je handen en voeten 24 uur van tevoren, niet in te smeren met crèmes en oliën. De vetten trekken in je huid en daardoor heeft de henna geen plaats om ook in te trekken en zal de kleur oranje blijven. Na het zetten van de henna, kan je (wanneer het droog begint te worden) een mengsel van citroensap en suiker op de plekken deppen/spuiten om de henna weer vochtig te maken zodat het nog meer in de huid kan trekken. Deze handeling kan ook gedaan worden met Marokkaanse thee met extra veel suiker. De suiker zorgt er namelijk voor dat de henna op de huid blijft plakken en er niet snel vanaf kruimelt. Voor een mooie dieprode kleur is het goed om de henna minimaal 6 uur te laten intrekken. Wanneer je ervoor kiest om met de henna te slapen kan je je handen en voeten inpakken met oude sokken. De volgende ochtend kan je de henna eraf schrapen. Dit kan je makkelijk doen met Olijfolie. Na verloop van de dag kan je de resten van de droge henna eraf wassen. De henna zal donkeroranje zijn en in verloop van de dag/dagen zien je dat de henna steeds roder wordt.